Stofvrij werken  tijdens uw badkamer verbouwing.

Bij een badkamer verbouwing komt een hoop kijken zoals ik de afgelopen jaren wel gemerkt heb tijdens het plaatsen van een tijdelijke douche.

Wat me vaak opviel was het feit dat er vaak bouwvakkers liepen met gezichten wit van het stof, wat ik niet snap want het is voor je eigen gezondheid om te zorgen dat je geen (kwarts-)stof inademt.

En als je even op internet rond kijkt zie je genoeg aanbieders van gereedschappen om te zorgen dat je stofvrij kunt werken.

 

stofvrij werken

Stofvrij werken

Verbouwen van een badkamer.

Hoe ziet een badkamer verbouwing er in het kort uit.

Als eerste wordt vaak alles gesloopt.

Vervolgens wordt er begonnen met het invrezen van de vloerverwarming,radiator- en de overige leidingen.

Daarna kan er begonnen worden met het installeren van het sanitair het bad of de douche.

Vervolgens worden de tegels op de wanden en de vloer gelijmd waardoor de badkamer weer echt op een badkamer begint te lijken.

Vaak komt er toch  een hoop werk bij kijken waardoor het enige tijd kan duren voordat u weer de badkamer kunt gebruiken.

Hierbij is het voordeel wel dat u een douche kunt huren via tijdelijkedouche.nl zodat u de tijd van de verbouwing gewoon lekker thuis kunt blijven douchen en niet afhankelijk bent van buren,familie de sportschool enzovoorts.

 

Regelgeving m.b.t. stofvrij werken.

Sinds november 2013 wordt er streng gecontroleerd op stofvrij werken in de bouw.

Dit houd in dat er controle inspecties plaatsvinden die langs de bouwplaatsen gaan om te kijken of er veilig en stofvrij gewerkt wordt.

Dit is noodzakelijk omdat het gevaar van kwartsstof jaren lang is onderschat.

Met het blote oog is het bijna niet zichtbaar dus de kans dat het wordt ingeademd tijdens werkzaam heden in de bouw is vrij groot.

Door het juiste gereedschap te kopen in combinatie met stofvrij werken kan de zzp-er of de aannemer het gevaar voor zichzelf en voor zijn werknemer verkleinen.

Als er geen maatregelen worden genomen om stofvrij te werken kan de SZW (voorheen arbeidsinspectie) overgaan tot het uitdelen van boete’s of in het ergste geval het werk stilleggen.

Wat is er aan te doen?

Door stofvrij te werken moet er voorkomen worden dat er kwartstof vrijkomt en dus wordt ingeademd.

Kwartstof komt vrij bij diverse bouwwerkzaamheden zoals boren,slijpen,zagen in natuurlijke gesteenten.

Nu zijn er diverse merken van bouw gereedschap die een oplossing hebben gevonden om het stof op te vangen in een bak onder de machine al dan niet weg te zuigen door middel van een stofzuiger die aangesloten wordt aan de machine .

Ook zijn er speciale plastic schermen die een afscheiding kunnen maken in een ruimte zodat het stof niet overal naar toe kan.

 

Het gevaar van kwartsstof.

Kwartsstof is zeer schadelijk voor de longen omdat het bestaat uit kleine onoplosbare stofdeeltjes die diep in uw longen terechtkomen.

Door die stofdeeltjes kunnen uw longen minder stofdeeltjes opnemen en worden ze minder elastisch.

Gevolgen van kwartsstof voor uw lichaam:

  • U kunt kortademig worden.
  • Benauwd.
  • Pijn in de borst.
  • Veel hoesten.

Hoe meer stof er in de loop van de jaren is ingeademd hoe meer schade er ontstaat wat ook daarna als je niet meer wordt blootgesteld aan kwartsstof nog doorgaat en niet meer te herstellen is.

 

Kortom stofvrij werken is heel belangrijk en het gevaar van kwartsstof mag niet onderschat worden.

Dus zorg bij elke verbouwing dat u goed gereedschap heeft om veilig en stofvrij te kunnen werken om de risico’s te verkleinen.

Dit is goed voor u zelf en de mensen om u heen tijdens de werkzaam heden.

U krijgt maar 1 paar longen wees daar zuinig op.